dissabte, 23 d’abril del 2011

Fotografia i arquitectura

Seu institucional i centre de visitants del Conjunt Arqueològic de Baelo Claudia
Guillermo Vazquez Consuegra. Arquitecte. 
Ensenada de Bolonia. Tarifa. Cádiz 



L’edifici és el lloc de recepció i centre administratiu, espai expositiu, museu i tallers de restauració i magatzematge dels diversos elements procedents de les excavacions practicades en la zona arqueològica de la ciutat de Baelo Claudia. Hi ha també una biblioteca temàtica especialitzada en el món romà, sala de conferències i arxiu. 




L’entrada es produeix per la planta alta aconseguin que la visió sobre el paisatge sigui espectacular. El programa es desenvolupa al voltant de quatre patis on s’obren totes les dependències, d’aquesta manera les obertures de dimensions més domèstica no destorben l’escala més institucional que necessita l’edifici.







L’edifici de dues plantes està construït en el pendent, de manera que la part posterior de la planta baixa queda soterrada i per tant la façana principal consta de dues plantes i la posterior només d’una.






La geometria de la planta fa una inflexió que trenca la seva direccionalitat. Amb aquest gest subtil, l'autor aconsegueix que la percepció de la mida de l'edifici sigui diferent depenent des d'on sigui mirat. Una visió frontal, en el primer contacte, en tota la seva dimensió, dominant l’horitzontalitat que aconsegueix l’adaptació al paisatge. I una dimensió mes reduïda, sense tant protagonisme, en la visió lateral des de les runes.
L’edifici accentua una de les qualitats de l’arquitectura, la de ser una intervenció que filtre i juga amb la llum. L'arquitecte aconsegueix crear un seguit d'espais, que enmarcan la mirada i conviden a mirar, a construir el paisatge. 

Powered By Blogger